Waar begin ik aan?

Fokkers van andere rassen die willen overstappen zullen het onderstaande allemaal wel weten. Maar als u nog nooit katten gefokt heeft maar denkt dat u het wel een leuke hobby zou vinden, leest u dan vooral eens verder.

Het is niet mijn bedoellng om nieuwe fokkers af te schrikken, hoor. We zijn juist blij met iedere nieuwe serieuze fokker die zich aandient. Maar veel mensen weten niet precies wat katten fokken inhoudt en hebben geen idee wat erbij komt kijken. Dat had ik ook niet, toen ik begon. Vandaar dus dat ik geprobeerd heb om het eens op een rijtje te zetten.

Als echte Nederlander begin ik maar eens met het kostenaspect. Veel mensen denken dat je met vier kittens, voor €500,00 per stuk wel heel lekker winst maakt. Ik heb hier een overzicht van de kosten die je gemiddeld maakt om te fokken.

ALitterNest01

Zoals u kunt zien, komt er aardig wat bij kijken en is het zeker geen goedkope hobby! (En al helemaal geen winstgevend beroep, zoals sommige mensen hardnekkig blijven denken.)

En dan zijn er de zaken die niet alleen geld kosten, maar ook veel energie en emoties. De poes kan complicaties krijgen tijdens de zwangerschap. Soms resorbeert het lichaam de zwangerschap (een soort 'vroege miskraam') en soms worden de kittens dood geboren. Soms worden ze te vroeg geboren en redden ze het niet. Het kan zijn dat de poes een keizersnee nodig heeft. In het gunstigste geval gaat het daarna wel allemaal goed, maar soms gebeurt het dat de moederpoes overlijdt aan de complicaties van de operatie. Of dat de kittens het geen van allen redden.
Als de moeder geen melk geeft, of haar kittens niet accepteert, dan is bijvoeden niet alleen duur, maar ook tijdrovend. Het geeft veel voldoening als je dat als fokker tot een goed einde brengt, maar ook veel verdriet als het ondanks alle pogingen niet lukt. Soms sta je na weken van gebroken nachten en al even gebroken dagen toch nog met lege handen...
Soms overlijdt een kitten ook door onbekende oorzaak ergens in de eerste weken. Soms krijgen ze ineens een infectie en moeten ze antibiotica, vochtinfusen en/of dwangvoeding. Dit kost dus allemaal heel veel tijd en energie, en kan emotioneel behoorlijk zwaar zijn. Je leeft op de weegschaal en de klok, en de omgeving heeft hier niet altijd begrip voor...
Kittens kunnen ook geboren worden met afwijkingen waarmee ze niet kunnen overleven. Of een dermate 'kat-onwaardig' leven zouden gaan lijden, dat het humaner is het kitten vlak na de geboorte in te laten slapen. Dat zijn geen eenvoudige beslissingen.

Men zal al snel zeggen dat dit echt iets voor raskatten is. Het is echter gewoon zo dat je als fokker wel enkele nestjes per jaar hebt, een aantal jaren achtereen, dus de kans dat je iets meemaakt dat zelden voorkomt is een stuk groter. En natuurlijk is het wel zo, dat bepaalde erfelijke problemen eerder voorkomen in een kleine genenpoel dan in een grote - maar er zijn meer dan genoeg problemen die niet erfelijk zijn - 80% van de zwerfkittens haalt het eerste jaar niet, het is dus geen wonder dat de indruk bestaat dat zwerfkatten 'sterker' zijn - alleen de sterkste uit het nest haalt het namelijk!

Bovendien, alle zaken die hierboven staan die kunnen gebeuren, zijn gelukkig eerder uitzondering dan regel. In principe is de LaPerm gewoon een gezond ras. Maar je moet er gewoon altijd wel rekening mee houden dat er iets mis kan gaan - ook financieel.

DlitterNest01

Tot zover de negatieve aspecten van het fokken.  Waarom ik dan toch fok?? Omdat er dus ook heel veel voldoening tegenover staat.

In mijn geval is het zo dat de LaPerm een ras is dat mijn hart gestolen heeft. Ik wil heel graag dat meer mensen deze katten leren kennen, en daarvoor moet het ras erkend worden. Dat betekent dat er toch een flinke basis moet zijn van gezonde katten. Bij de LaPerm wordt met zorg uitgekruist, en we doen erg ons best om een zo groot mogelijke gezonde genenpoel te krijgen. Ik vind het zelf dus een uitdaging om hieraan mee te werken. Als een pionier, zeg maar.  Ik vind het ook een uitdaging om dingen te leren over genetica en lekker te puzzelen op een mogelijke combinatie van kleuren en wat daar dan allemaal 'te verwachten' valt. En helemaal leuk is het natuurlijk als er dan toch nog iets onverwachts in een nestje ligt. Dat ineens blijkt dat je kat toch lange haren vererft, of een bepaalde kleur die heel ver achterin de stamboom zit.

En natuurlijk zijn kittens leuk. Niets zo mooi als een goed verlopende bevalling en een tevreden moederpoes met al haar kindjes schoongelikt en wel op een rijtje aan haar tepels... Ik kan daar uren naar kijken... Het is heerlijk om ze te zien drinken en vertederend om te zien hoe moeder voor haar kinderen zorgt. Van kleine blinde muisjes met opgevouwen oortjes zie je ze ontwikkelen naar echte katjes, met enorme oren en grote, wijdopen ogen, klaar om de wereld te ontdekken. Het is een genot om dat kleine spul te zien ravotten en spelen, om vervolgens dan met z'n allen bij elkaar in slaap te 'storten'. Het is prima ontspanning om op de bank te zitten met drie of vier kittens spinnend en wel op je schoot.
En het is ook fijn als je na dertien weken een aantal mensen gelukkig en blij met hun kitten naar huis ziet gaan en de enthousiaste verhalen en foto's terugkrijgt. Soms nog jaren nadat het kitten is vertrokken..


Tot slot...

De LaPerm is een heel nieuw ras, dat nog erkend moet worden bij de diverse verenigingen. Dit betekent dus dat nieuwe fokkers hard nodig zijn. Ook mensen die 'een keertje' een nestje willen fokken zijn van harte welkom. Er is altijd iets te regelen als u geen zin heeft om zelf een cattery-naam aan te vragen.

Sommige fokkers werken met uitzet-contracten - dan blijft de poes op hun naam staan tot het eerste nestje is geboren, en nemen zij de papierwinkel voor hun rekening. De fokker blijft dan dus verantwoordelijk voor het naleven van de regels van de verenging, vandaar dat zoiets altijd via een contract geregeld wordt.

Als u denkt dat het toch niet bij een enkel nestje zal blijven, kunt u zelf lid worden van een verenging en een cattery-naam aanvragen. Liefst natuurlijk via Felikat, zodat we allemaal samen kunnen blijven werken op weg naar de erkenning binnen FIFe.

Het is echter ook heel goed mogelijk om LaPerms te fokken binnen Cats & Tulips (die onderdeel zijn van TICA, waar de LaPerm dus gewoon erkend is en stambomen krijgt), of via de diverse Belgische of Duitse onafhankelijke verengingen. Zo lang de katten stambomen krijgen, kunnen ze worden ingezet om het ras te verbreden en verbeteren, en te helpen met de lange weg naar erkenning.

Fokkers van andere rassen die binnen een FNK vereniging fokken en eventueel LaPerms "erbij" zouden willen, zullen dit van te voren even moeten doorspreken met hun stamboekcommissie. De bij de FNK aangesloten verenigingen geven namelijk in principe geen afstammingsbewijzen af voor de LaPerm. Waarom dit zo is weten wij verder ook niet, maar misschien kan uw vereniging daar meer over vertellen.

Bent u nog steeds enthousiast? Neem dan vooral contact op. Olga van Beek, van Cattery Eldoria, heeft het op zich genomen om nieuwe fokkers wegwijs te maken en te begeleiden.© Karin Langeveld - 2009