- terug naar Pagina 01 -


Geschiedenis


Het ras is ontstaan op de boerderij van Linda en Dick Koehl, in The Dalles, Oregon. In 1982 werd daar een vrijwel kaal poesje geboren, volgens Linda later het lelijkste kitten dat ze ooit gezien had. Na verloop van tijd groeide het katje echter uit tot een hele mooie poes met dichte, zachte krullen en een bijzonder opvallende, sterk op mensen gerichte persoonlijkheid. Linda noemde haar Curly. Ze bleef gewoon op de boerderij wonen, bij de andere 'werkende' katten, en hielp mee om het terrein vrij te houden van ongedierte. Haar eerste eigen nestje bestond uit vijf zonen, allemaal met zachte krullen en Curly's bijzondere karakter. Ook deze katers bleven allemaal op de boerderij, waar ze zich verder ongecontroleerd konden voortplanten. Uiteindelijk liepen er steeds meer katten met krullen rond, zowel met lang haar als met kort haar. 
Pas tien jaar na de geboorte werden de katten opgemerkt door mensen met interesse in het fokken van raskatten. Mede door hun enthousiasme besloot Linda om toch eens naar een kattenshow te gaan met haar unieke katten.
Op deze eerste show trokken de katten al snel de aandacht van het  publiek, maar ook van enkele aanwezige keurmeesters, die Linda aanmoedigden om gericht te gaan fokken met dit nieuwe, unieke ras. Hieruit is Linda's cattery Kloshe ontstaan, en van daaruit hebben de katten zich verspreid, eerst over Noord Amerika, en sinds enkele jaren ook in andere landen.

Omdat Linda wel de datum bijhield waarop ieder nestje werd geboren, met de naam van de moeder (dit om o.a. de entingen in de gaten te kunnen houden), is het vaak toch nog mogelijk om de lijnen van de LaPerm helemaal terug te voeren op Curly, de allereerste LaPerm. Van de eerste generaties zijn de vaders echter veelal onbekend.

Het is opvallend hoe weinig het uiterlijk van het ras is veranderd tussen 1986 en 1999:

Generations
collage van 9 generaties rode LaPerms, van 1986 tot 1999
(
© Linda Koehl)

Veel mensen denken dat de kleuren van de LaPerm met opzet zijn ingefokt doorbewust uitgevoerde kruisingen met Siamezen. De waarheid is echter, dat de buren van Linda Koehl een siamees uitziende kat zonder stamboom hadden, die op zijn beurt heel wat nakomelingen heeft verwekt op de diverse omliggende boerderijen.
In die eerste jaren zijn er op deze manier dus chocolate en colourpoint genen de genenpoel ingeslopen. Rondom de boerderij liepen ook al jaren diverse langharige huiskatten, dus het duurde niet lang voordat de eerste langharige gekrulde katten opdoken.
Tegen de tijd dat Linda dus met haar katten naar de show ging, waren er al zoveel kleuren in het ras dat het geen zin meer had om nog beperkingen op te leggen. Het feit ligt er gewoon, dat vooral het colourpoint gen (Siamees) vrij vaak "onzichtbaar" voorkomt in grotere populaties katten. Bij de LaPerm vonden veel fokkers dit patroon juist erg leuk en waren ze blij als het 'per ongeluk' tevoorschijn kwam. Juist met colourpoint katten wordt vaak verder gefokt, omdat dit patroon nu eenmaal veel mensen aanspreekt.


jackgroot
Quincunx Jackalope Po - langharig, blue point met wit, heeft alleen LaPerms en huiskatten in zijn stamboom


De LaPerm in Nederland

De eerste LaPerms zijn naar Nederland gehaald door Cattery Crearwy. De eerste Nederlandse LaPerm was Hattkatts BC Cari Cath of Crearwy, die op 15 juli 2002 het leven schonk aan het allerleerste LaPerm nestje in Nederland. De vader, Woodlandacre BC Windfire of Crearwy volgde enig tijd later en verwekte nog enkele nestjes.
Voor het vervolg was vooral de inzet van cattery Tari Cats van groot belang. Frank en Rina Stapel hebben na het vertrek van Cattery Crearwy naar Engeland het stokje overgenomen, en  hebben grote moeite gedaan om de genenpoel van het ras te verbreden. Allereerst door uitkruisingen te doen met gladharige poezen, maar ook door het importeren van diverse onverwante fokdieren uit Nieuw Zeeland,  Rusland en Canada.

PaginaMishka2
Ekimeus BB Baina-Ya (Mishka) - geïmporteerd uit Nieuw Zeeland

Op dit moment zijn er ongeveer honderd krulharige LaPerms in Nederland. Wij houden zelf een eigen 'stamboek' bij, dat voornamelijk gebruikt wordt door onszelf en andere fokkers om de mate van inteelt in de gaten te houden, en om alle gegevens bij elkaar te hebben - heel belangrijk gezien het feit dat de fokkers over diverse verenigingen verspreid zitten.
Momenteel zijn de meeste Nederlandse fokkers aangesloten bij Felikat, en het doel van deze kleine groep voor de komende jaren is om te proberen het ras binnen FIFe erkend te krijgen. Dit zou een grote stap vooruit zijn in alle landen waar LaPerms gefokt worden, maar vooral in Nederland, waar (anders dan in de ons omringende landen) de onafhankelijke verenigingen de LaPerm niet erkennen.
Ondertussen is het ons gelukt om de LaPerm 'voorlopig' erkend te krijgen in FIFe, wat dus inhoudt dat we met de katten mogen showen tot aan de titel IC en IP.

Ook in Zweden zijn enkele enthousiaste fokkers begonnen met het fokken binnen FIFe, via de Zweedse vereniging SVERAK. In de meeste landen in Europa fokt men echter via onafhankelijke verenigingen. Er zijn LaPerm fokkers in o.a. Duitsland, Frankrijk, België, Rusland, Finland, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Buiten Europa zijn er zeer actieve fokkers in Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en diverse landen in Midden- en Zuid-Amerika. En uiteraard in de Verenigde Staten en Canada.
We proberen regelmatig katten te importeren. Ook gaan er regelmatig kittens van ons naar het buitenland - zo helpen we elkaar om het ras gezond te houden.