De LaPerm is een kat met een krulletjesvacht. Ondanks het feit dat het woord 'Rex' niet in de naam voorkomt, hoort het ras dus wel degelijk bij de Rexen.
Maar anders dan bij de bekendere Devon Rex en Cornish Rex, is het gen voor krullen bij de LaPerm dominant. Er is dus maar één LaPerm ouder nodig om kittens met krulletjes te krijgen.
Een ander nieuw Rex-ras, de Selkirk Rex, heeft ook een dominant krullen-gen - maar waar je bij de Selkirk Rex vaak duidelijk kunt zien of een kat al dan niet 'fokzuiver' is, kun je bij de LaPerm absoluut geen verschil zien tussen katten met één of twee 'krul-genen'.

De LaPerm komt zowel in langharige- als kortharige variant voor, en alle kleuren en kleur-combinaties zijn toegestaan.

PaginaVachtZazoo
LaPerm langhaar vacht - deze is van Brunswick's  BC Zazoo Zan
(foto: Angela Bruynswijck)Achtergrond

De LaPerm is een spontane mutatie, en dus niet genetisch verwant aan de andere Rex-soorten. Het is ook zeker niet zo dat de LaPerm 'in elkaar geknutseld' is door diverse rassen te combineren. De basis van het ras is een uniek gen, dat voorlopig de afkorting Lp heeft meegekregen.
Op de volgende pagina vind u meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van het ras, en de eerste jaren in Nederland.

In de Verenigde Staten is het ras erkend bij TICA en CFA, en bij beide verenigingen is uitkruisen met de huiskat toegestaan, aangezien de huiskat (of 'boerderijkat') aan de basis van het ras heeft gestaan. Sinds 2008 heeft het as ook in CFA een volledige kampioens-status.

In de GCCF (Verenigd Koninkrijk) mag niet met huiskatten gefokt worden, dus daar werd (noodgedwongen) gebruik gemaakt van andere rassen. Op dit moment voornamelijk nog de Somali, Burmilla/Burmees en Tonkanees. Hierdoor zijn er dus wel nieuwe kleuren bijgekomen - mink ('Tonkanese' aftekening), de Burmese aftekening (ook wel 'sepia' genoemd) en de ticked tabby. Binnen GCCF is het ras ondertussen erkend, en uitkruisen is niet meer toegestaan.

De eerste LaPerms zijn in 2002 naar Nederland gekomen. In de beginjaren hebben de Nederlandse fokkers ook diverse uitkruisingen gedaan, zowel met huiskatten als met raskatten, in een poging om de inteelt zo ver mogelijk te verminderen. Momenteel wordt er nog sporadisch gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot uitkruisen. Het valt te verwachten dat het uitkruisen over een paar jaar ook in Nederland niet meer toegestaan is, en hopelijk ook niet meer noodzakelijk.

Het ras is in 2013 voorlopig erkend door de FIFe. Binnen vijf jaar zullen we vijftien IC/IP katten moeten voordragen om volledige erkenning te verkrijgen.


BB Sunshine
Kloshe BB Sunshine - de langhaar LaPerm die gebruikt is voor het schrijven van de rasstandaard


curlysue
Weeones Curly Sue - korthaar LaPerm: zo ongeveer moet Curly er ook uitgezien hebben


Het Uiterlijk


De LaPerm is vrij gematigd van type, slank, niet te groot, en niet extreem. LaPerms kunnen zowel lange als korte haren hebben en alle kleuren vacht zijn toegestaan. Een LaPerm heeft een wigvormige kop, Als het goed is, liggen de oren in het verlengde van de kaaklijn, waardoor de kop er enigszins 'driehoekig' uitziet.
De meeste LaPerms zien er slank, soms zelfs mager uit - meestal zijn ze echter een stuk zwaarder dan ze eruit zien. Het lichaam is gematigd oosters en vaak staan ze hoog op de achterpoten.

Omdat een LaPerm in principe maar één krulletjesgen hoeft te hebben, zullen er in de meeste nesten wel kittens zonder krul voorkomen. Dit worden 'LaPerm varianten' genoemd. Deze kittens worden vaak als huiskat verkocht, meestal 'tegen entkosten'.
De niet-gekrulde LaPerms hebben meestal ook een heel ander type, ze zijn vaak ronder en zwaarder gebouwd dan hun gekrulde broertjes en zusjes.

PaginaThorOri
Tari Cats BS C'est Original & BC C'est Extraordinaire - twee broertjes uit hetzelfde nest...
(foto: Rina Stapel van Tari Cats)


Het Karakter

Wat vooral opvalt is dat de kat extreem mensgericht is. Een LaPerm is het liefst in de buurt, op je schouders, op je schoot, om je nek gekruld, en als het echt niet anders kan, naast je op de bank. En daarbij spint hij dan vaak onophoudelijk.
Iemand die liever een wat meer afstandelijke, onafhankelijke kat heeft, moet zeker niet aan een LaPerm beginnen.

LaPerms zijn goede jagers. Binnenshuis zullen ze dat vooral demonstreren door te 'jagen' op uw eten. Maar ze kunnen ook leren om propjes te vangen of te apporteren.
LaPerms kunnen soms echte kletskousen zijn, maar ze hebben over het algemeen een vrij zachte stem. Ze vinden het heel gezellig als er tegen ze gepraat wordt, en veel LaPerms houden ervan om gekust te worden, en kussen dan ook terug!

Verder naar Pagina 02